Van afstudeerder naar manager in drieënhalf jaar. En dat bij een logistieke grootmacht met dertig Europese vestigingen, drieduizend medewerkers en een wagenpark van heb ik jou daar. Hoe krijg je dat in hemelsnaam voor elkaar?

Maarten van Dinther

Paspoort

 • Voluit:
  Martinus Aloisius Johannes van Dinther
 • Roepnaam:
  Maarten
 • Geboortedatum:
  1 mei 1997
 • Geboren:
  in Oss
 • Getogen:
  ook in Oss
 • Woonplaats:
  Oss, samen met vriendin Barbara en hond Ekko
 • Functie:
  manager softwareontwikkeling
 • Bedrijf:
  Vos Logistics

Maartens tijdlijn

 • 2001
  Als vierjarig kereltje gaat Maarten met z’n schooltas voor het eerst naar basisschool De Teugelaar.
 • 2009
  Hij vervolgt zijn schoolcarrière op het Titus Brandsmalyceum. Hier begint hij aan de havo, die hij keurig in vijf jaar afrondt.
 • 2014
  Met z’n diploma op zak start Maarten op de Avans Hogeschool in ’s-Hertogenbosch aan de hbo-opleiding Bedrijfskundige informatica.
 • 2018
  In Maartens laatste jaar studeert hij af bij Vos Logistics in ‘zijn Oss’. En daar blijft het niet bij, want het transportbedrijf herkent zijn talent. Snel na de stageperiode start hij als business proces engineer bij Vos. Tegelijkertijd doorloopt hij het Young Professional Excellence Programme.
 • 2021
  Uitgeleerd is Maarten nog lang niet. Hij begint aan de driejarige pre-masteropleiding Methoden en Technieken op de Open Universiteit.
 • 2021
  Ook maakt de jongeling dit jaar promotie bij Vos Logistics. Maarten wordt manager softwareontwikkeling.

Werken bij Vos Logistics is:

 1. Zeker weten dat je je ontwikkelt. Je wordt continu ondersteund met trainingen, opleidingen en verbetertrajecten. Bovendien is er altijd ruimte voor eigen initiatieven.
 2. Volop meewerken aan vernieuwingen. Zij zeggen zelf: ‘Als dynamische, internationale en sterk toekomstgerichte onderneming in transport en logistiek bouwen we ons succes op innovatie en duurzaamheid.’
 3. Je direct of indirect bewegen door heel Europa. Van Roemenië tot Frankrijk. En van Polen tot Spanje. Voor mooie klanten, zoals IKEA.

... in beeld

IT-liefhebber en mensenmens

“Ik geniet als het team een leuke dag heeft”

Van afstudeerder naar manager in drieënhalf jaar. En dat bij een logistieke grootmacht met dertig Europese vestigingen, drieduizend medewerkers en een wagenpark van heb ik jou daar. Hoe krijg je dat in hemelsnaam voor elkaar?

“Goeie vraag, haha”, aldus Maarten, de man die dit geflikt heeft. “Dat begint natuurlijk met interesse in het vak. Ik stop veel tijd en energie in mijn werk. Daarnaast biedt Vos Logistics jonge medewerkers álle mogelijkheden om te groeien. In mijn begintijd heb ik bijvoorbeeld deelgenomen aan een speciaal talentprogramma. En nu volg ik een driejarige masterstudie.”

Geen baas, maar coach
Training en scholing zijn dus cruciale ingrediënten voor een loopbaan in sneltreinvaart, maar er is nóg een belangrijke schakel in dit proces. Dat is de manager van de IT-afdeling: Maartens leidinggevende. “Die geeft jongeren maar al te graag de kans om zich te bewijzen”, zegt zijn pupil. “En hij biedt daarbij de perfecte begeleiding. Eigenlijk is hij mijn coach, zoals ik dat nu ben voor mijn mensen. Nee, een ‘baas-type’ ben ik niet. Ik wil medewerkers vooral helpen en motiveren.”

Zes ontwikkelaars en een tester: die vormen Maartens team. Samen onderhouden ze de huidige systemen én ontwikkelen ze software die de business ondersteunt. “Uiteindelijk is het doel om hiermee andere afdelingen werk uit handen te nemen”, maakt de Ossenaar duidelijk. “Van planners, customer servicemedewerkers, facturisten, vlootmanagers en chauffeurs bijvoorbeeld. Hoe? Vooral door zoveel mogelijk processen te ondersteunen.”

“We werken aan een groot project om op basis van algoritmes transport beter te plannen”

Veel aandacht
Op een doorsnee werkdag overlegt Maarten met het topmanagement van Vos Logistics en met afdelingshoofden. Verder maakt hij planningen, leidt hij de daily stand-up en bewaakt hij projecten. En ondertussen heeft hij dus vooral veel aandacht voor zijn team. Want het zijn vooral zíj die een dag maken of kraken. “Ik geniet als het team een leuke dag heeft. Daarom probeer ik ervoor te zorgen dat iedereen lekker in z’n vel zit. Door goed te luisteren bijvoorbeeld, en door feedback of ideeën adequaat op te pakken.”

Maarten gelooft dat mooie resultaten en doordachte oplossingen dan vanzelf volgen. En als pure liefhebber van IT smult hij ook daarvan. “Zo zijn we bezig met robotgestuurde procesautomatisering. Hierdoor kunnen kleine robotjes een klantdossier op je computer openen of een factuur maken. Ook werken we aan een groot project om op basis van algoritmes transport beter te plannen. Schitterend werk.”

Toekomstige uitdagingen
Het is duidelijk dat Maarten zich voorlopig niet hoeft te vervelen. En als dat wel dreigt te gebeuren, kan hij aan de slag met de uitdagingen die hoog op z’n wensenlijstje staan. “Het lijkt me vet om autonoom rijden goed te implementeren”, glundert-ie. “Dit zou de transportwereld volledig op z’n kop zetten. Ook gaan mijn handen jeuken van Lovos, ons huidige transportmanagementsysteem. Ik zou deze software meer van deze tijd willen maken, met meer focus op uitzonderingen.”

“Het lijkt me vet om autonoom rijden goed te implementeren”

Wat de nabije toekomst voor hem als manager softwareontwikkeling precies gaat brengen, weet-ie nog niet. En wat er dáárna gebeurt al helemaal niet. “Voorlopig vind ik het heerlijk om hier te werken. Dit is ‘gewoon’ in mijn eigen stad hè. Ik bof met deze baan, want de combinatie tussen management en IT is me op het lijf geschreven. Maar geluk dwing je natuurlijk ook een beetje af…”, knipoogt hij tot besluit.