“Ik ben ervan overtuigd dat 3D betonprinten de komende vijf tot tien jaar flinke stappen gaat maken”

Berry Hendriks

Paspoort

  • Voluit
    Lambertus Nicolaas Hendriks
  • Roepnaam
    Berry
  • Geboortedatum
    29 september 1987
  • Broers
    Michael en Vincent
  • Credo
    Have fun, Be amazing, Stay happy and Live long!
  • Laatste titel
    Veelbelovend Ondernemer van 2018 in Oss

Berry's tijdlijn

  • 1991
    Pius X is acht jaar lang de basisschool van Berry.
  • 1999
    Hij begint in een mavo/havo brugklas op het Mondriaan College, kiest na twee jaar voor de mavo en rondt deze af.
  • 2003
    Berry vervolgt zijn schoolcarrière op ROC De Leijgraaf. Daar start-ie met de opleiding Bouwkunde.
  • 2006
    Van het mbo naar het hbo. Een driejarige duale variant; hij volgt de opleiding Bouwtechnische Bedrijfskunde in Tilburg en doet het eerste jaar ervaring op bij Sprangers in Breda. De twee jaar erop werkt hij bij Hendriks Bouw & Ontwikkeling.
  • 2008
    Berry is 22 jaar wanneer hij als junior-projectontwikkelaar bij Hendriks werkt. Daarnaast is hij procesmanager van Dome-X en start hij met de master Construction Management & Engineering aan de Universiteit van Eindhoven.
  • 2010
    Hij beleeft zijn eerste ervaring met innovatie waarbij het design- en engineeringproces in plaats van maanden slechts enkele weken duurt. Dit door verandering van de organisatie en communicatie tussen betrokken partijen. Zo meteen meer!
  • 2011
    Hij wordt projectmanager van de bouw van Dome-X. Nog altijd maar 24 lentes jong…
  • 2013
    Dome-X wordt opgeleverd en er wordt gezamenlijk besloten dat 3D betonprinten - wat inmiddels de passie van Berry is - meer potentie heeft buiten Hendriks Bouw en Ontwikkeling. Op naar de Kamer van Koophandel om CyBe Construction in te schrijven.
  • 2015
    Berry besluit zich volledig te focussen op zijn bedrijf. Net voor het afronden van zijn master aan de universiteit.

Een weekje met..

Maandag: naar België. CyBe werkt onder meer samen met de universiteit van Gent.

Op dinsdag en woensdag: presenteren op een beurs in Amsterdam en ’s avonds staat er een afspraak met een software-partner.

Donderdag: de afsluiting van het project in Milaan, want daar wordt de betongeprinte villa geopend.

Vrijdag: afspraken met klanten. In Milaan.

Een week later komen mensen uit Japan over en tussendoor wordt er via Skype een presentatie gegeven voor een competitie in Berlijn. Gelukkig is het vaarwater na deze turbulente periode wat rustiger.

Hipster LEGO in de woestijn

Terug naar 2010. Naar de tijd dat Berry twaalf nieuwe woningen in Cuijk moest ontwikkelen. In vijf weken tijd. Onmogelijk! Zou je zeggen… Vastberaden begon de jonge bouwkundige aan de klus. Het moest, het zou, het ging lukken. En zo geschiedde. Om processen te versnellen zette hij de betrokken partijen aan een server. Alles verliep digitaal of werd geautomatiseerd, waardoor er ruim drieënhalve maand van de destijds  gangbare bouwtijd afgesnoept kon worden.

Terwijl Berry een megaprestatie leverde, spookten er een aantal dingen door z’n hoofd: vanuit die 3D-tekeningen zou je ook machines aan moeten kunnen sturen (1), een YouTube-video van een professor die sinds 1996 bezig was met het printen van beton (2) en ‘dat zou ik toch ook moeten kunnen?!’ (3).

“Ik ben ervan overtuigd dat 3D betonprinten de komende vijf tot tien jaar flinke stappen gaat maken”

Van Oss naar A’dam, de hele wereld over en terug

En als bij Berry iets in z’n kop heeft, heeft-ie het zeker niet in zijn kont. Hij verhuisde naar Amsterdam om gelijkgestemden te vinden. Hij ging veel naar het buitenland, sloot zich in de Nederlandse hoofdstad aan bij Rockstart; waar start-ups zich verzamelen. Daarna participeerde CyBe in de Climate Kick Startup Accelerator vanuit ISD. Berry bleef met zijn nieuwe bedrijf knallen als voorloper in 3D betonprinten en verkoper van de machines. Wel keerde hij na twee jaar terug naar Oss. “De betonprinter stond hier en de medewerkers kwamen hier vandaan, waardoor ik continu op een neer moest. Dat was niet handig”, vertelt Berry. “En eerlijk gezegd, zit ik hier goed op m’n plek.”

Vijf jaar later lezen Amerikanen over CyBe in de New York Times en in het magazine Vogue, staan er een geprinte laboratorium in Dubai* en een woonhuis in de binnenstad van Milaan**. Dagelijks werken er vijftien tot twintig mensen bij het bedrijf én staan er ook nog eens vijf vacatures open. “Dat had ik in 2013 ook niet bedacht – we bedenken het laagje voor laagje”, glundert de innovatieve ondernemer.

De vierde industriële revolutie

CyBe ontwikkelt software om de zelfgemaakte printers en ingekochte robots aan te sturen. Daar zorgen de robotic engineers, mechanical engineers, design-2-print engineers en nog meer slimme koppen voor. Uiteindelijk kunnen er betonnen onderdelen – op locatie – geprint worden en die vormen samen een gebouw. “Tijdens het eerste project hadden we het idee dat we met hipster LEGO-blokken in de woestijn aan het bouwen waren”, wordt er geglimlacht. “Of dit groots wordt? Ik ben ervan overtuigd dat dit de komende vijf tot tien jaar flinke stappen gaat maken. Vaklui zijn steeds moeilijker aan te komen, processen worden versneld en op termijn wordt het ook goedkoper dan de traditionele bouw. Nu zijn het nog vaak prestigeprojecten omdat het voor veel mensen relatief nieuw is, maar dat gaat veranderen.”

Natuurlijk zorgen vernieuwingen voor vraagtekens, maar de vierde industriële revolutie is niet te stoppen. En CyBe voert aan. “Echte concurrenten hebben we niet. Er zijn wel veel partijen die met demo’s en onderzoek bezig zijn, maar we kunnen ons hierin écht onderscheiden. Zeker op het gebied van software.” Berry doet geen voorspellingen over waar zijn bedrijf over vijf jaar staat, want hij heeft echt geen idee. Diegenen die hem kennen, zullen niet verbaasd zijn als-ie de (bouw)wereld blijft verbazen. Wordt vervolgd***.

*Het is ’s werelds eerste geprinte lab (klik, want zien doet geloven). Dit 168 m2 grote bouwwerk is in drie weken (!) afgerond.

**Geprint in slechts 48 uur onder fraaie architectuur. Check dit filmpje!

***In September volgt het tweede deel van de opdracht in Milaan (part II).  Ook wordt er gewerkt aan ‘De Vergaderfabriek’ in het Nederlandse Teuge én keert CyBe deze zomer terug naar de woestijn.

... in beeld

Deel 2: Tot het gaatje

Have fun, Be amazing, Stay happy and Live long! Zo luidt de bedrijfsslogan van CyBe. En zo leeft Berry ook als-ie niet aan het werk is. Hij geniet van het leven, streeft unieke prestaties na en is veel bezig met gezondheid en vitaliteit. Wat hij ook doet, hij doet het maximaal. Geen halve bak en het liefst niet twee keer hetzelfde. Zowel zakelijk als privé.

Nu ik er toch ben

Eén van zijn liefhebberijen naast het werk is hardlopen. Hij schreef al eens de marathon van Barcelona achter zijn naam en ging hij een bijzondere uitdaging aan. “M’n pa wilde samen met sportinstructeur Mark de Mol, enkele bekenden en zijn drie zoons de marathon van New York lopen. We zouden allemaal meedoen, maar ik raakte geblesseerd. Bovendien was ik veel op reis waardoor ik besloot om af te haken.”

Berry ging wel mee naar de Amerikaanse stad om de rest aan te moedigen. En toen… toen ging het kriebelen. “Zal ik dan alsnog?”, vroeg hij zich af. Het antwoord was: ja! Hij kocht kleding en accessoires en verscheen aan de start om vervolgens iedereen te doen fronzen. “Ik was er toch. En na de eerste tien kilometer merkte ik dat het me nog vrij goed af ging ook. Ik zette door en was uiteindelijk zeer blij met m’n prestatie.”

“Mensen in poses waarvan ik dacht: hoe kom je daar weer uit?”

Marathons en Ashtanga yoga

Op het moment is Berry minder bedreven in het hardlopen. Tijd speelt een belangrijke rol én er moet een uitdaging in blijven zitten. Op de vraag of-ie eveneens de lokale Maasdijk gaat lopen, reageert hij dan ook niet heel enthousiast. “Het lijkt me wel leuk”, zijn z’n bescheiden woorden. “Mooi, maar ik sta dan liever aan de start van de marathon van New York. ”

Grenzen opzoeken. Net wat verder, beter, sneller of harder dan gedacht. ‘Be amazing’ luidde het eerste onderdeel van de lijfspreuk. Niets is verplicht, maar hij probeert zijn personeel daarin mee te nemen. “Eens in de twee weken faciliteren we vanuit CyBe Ashtanga yogales van Theo Smits uit Oss. Wie mee wil, mag mee. Doen ze het niet? Ook geen probleem. “Ik zag het eens op Instagram voorbij komen. Mensen in poses waarvan ik dacht: hoe kom je daar weer uit? Ik raakte geïnteresseerd, ben gaan zoeken en kwam bij Theo uit. Het versterkt onze overtuiging voor het vinden van balans.”

Als herboren

Na de les duikt het team van CyBe soms de stad in. Om een drankje te halen bij De Nieuwe Wereld, H32, Bistro Louis of Woodstock. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit waar in de regio. Zo gaat het team ook elke vrijdag ergens lunchen. ‘Have fun’… successen moet je vieren!