Ehssane Gounou
Paspoort
- NaamEhssane Gounou
- Geboortedatum2 september 1984
- GeboorteplaatsIn het ziekenhuis te Veghel
- WoonplaatsOss
- PartnerYounes
- ZoonAmir
- Amir's broertje of zusjeOp komst
- MarokkoWordt iedere zomer bezocht
- Ehssane in de raadzaalDirect en tegendraads, maar wel vriendelijk
- Ehssane in de keukenRelaxed en liefdevol, maar wel duidelijk
De tijdlijn van ...
- 1988Ehssane start op basisschool Sterrebos in Oss.
- 1996De boeken worden gekaft voor het VWO op het Mondriaan College.
- 2000Haar politieke carrière start bij de Osse jongerenraad. Ze is dan 16 jaar.
- 2003Na het behalen van haar diploma kiest Ehssane voor de universiteit van Tilburg. Daar volgt zij de opleiding Business Studies, ofwel Bedrijfskunde in het Engels.
- 2005Ze bivakkeert een jaar in Parijs, waar ze naar de universiteit gaat. Nieuwsgierig naar wat de wereld nog meer te bieden heeft.
- 2007Ehssane begint namens de Partij van de Arbeid als Statenlid bij de provincie. Op dat moment als jongste ooit.
- 2010Essent strikt Ehssane als trainee. Op het hoofdkantoor in Den Bosch groeit ze door en werkt ze inmiddels al zo’n zeven-en-een-half jaar als management consultant. Ze woont in Utrecht.
- 2013Ze verhuist naar Oss.
- 2014Verrassend of niet: ze wordt als politiek talent gekozen als lijsttrekker van de PvdA in Oss.
Politieke-top-3
- De inzet tegen de komst van een mestfabriek in Oss.
- De installatie van een ombudsman bij de Gemeente Oss.
- Het vrijmaken van meer geld voor het voorkomen van kinderarmoede.
Ambitieuze Ehssane
..omdat haar vader gastarbeider was
Als middelbare scholier was Ehssane een buitenbeentje. Serieus, gedreven en met andere onderwerpen bezig dan haar leeftijdsgenoten. Zij dacht aan oorlog, honger en armoede. Anderen aan feestjes, tongzoenen en het ontwijken van huiswerk. Ehssane was vastberaden de wereld te veranderen. “Daarom ben ik bij de Jongerenraad Oss gegaan”, blikt ze terug. “Ik wilde meepraten met de ‘grote mensen’.”
Ook al was ze anders dan de rest; de Osse met Marokkaanse roots viel niet buiten de boot bij haar medepubers. Ze werd gerespecteerd om wie ze was en waar ze voor stond. Dat dwong ze op heel natuurlijke wijze af. Een belangrijke eigenschap voor een politica, die ze dus al op jonge leeftijd in de vingers had.
“Prestigeprojecten? Ik zet liever in op kinderarmoede.”
Bewijsdrang
Ehssane’s pa kwam in 1975 naar Nederland. Haar moeder volgde in 1983. Zij ontmoetten elkaar in Marokko, trouwden en bouwden een toekomst op in Oss. Breed hadden ze het niet. “Mijn vader was een gastarbeider en werkte lang bij Stork. Deze achtergrond helpt me, want als ‘dochter van een immigrant’ wil ik nog meer laten zien wat ik in huis heb. Ik wil me bewijzen. Niet perse in de politiek trouwens. Sterker, eigenlijk wilde ik helemaal geen carrièrepolitica* worden. Totdat de PvdA me vroeg om iets voor de partij te doen. Ik dacht: waarom niet? Waarom zou mijn naam niet ergens tussen plaats 2 en 30 op de partijlijst kunnen staan. Leek me prima. Bleek dat ze me als lijsttrekker wilden hebben.” Even slikken en besluiten. “Wat had ik te verliezen?”
Puzzelen
Inmiddels zit ze er middenin. Ehssane is de jongste fractievoorzitter en de enige vrouwelijke in Oss. En dat als dochter van een immigrant. Ze heeft zelfs besloten zich opnieuw te kandideren voor de verkiezingen in maart 2018. Ondanks haar 36-urige werkweek en het gezinsleven. “Het is een beetje jongleren met mijn tijd, maar ik voorkom dat het me opslokt. Dan trap ik op de rem.” Mogelijk gaan de verhoudingen in de toekomst verschuiven en trekt ze meer richting haar politieke loopbaan. Ze houdt alle opties open. Het wethouderschap? “Een mooie en eervolle job. Wie weet.”
“Ik ben het kritisch geweten van de gemeenteraad”
Recht door zee
Ondertussen blijft ze voor haar stad en vooral voor haar inwoners vechten. Met een sociaal hart, een boel realisme en de harde hand als het moet. ‘Recht door zee’, zoals ene Rita Verdonk – waarmee ze overigens niet vergeleken wil worden – zichzelf ooit omschreef. “Ik ben het kritisch geweten van de gemeenteraad. Ik zeg waar het op staat en laat me niet in een hoek drijven. Ook al duurt de besluitvorming vaak langer dan we willen; we moeten zorgvuldige keuzes maken. Ik wil niet andermans belastingcenten verspillen. Zo heb ik geen behoefte aan prestigeprojecten**, maar zet ik liever in op kinderarmoede en gemêleerde wijken.”
*Ze verkondigt dat ze nog geen carrièrepolitica is; qua tijdsinvestering heeft ze misschien gelijk. Qua functie en status kunnen we erover debatteren.
**Doelt Ehssane hiermee op de plannen op de plek van het oude Vroom & Dreesmannpand in het stadscentrum? Zou kunnen.
... in beeld
Deel 2: Familie- en powervrouw Ehssane
“Ik wilde de wereld zien, maar kwam steeds terug”
Soms moet ze een volle raadzaal overtuigen, soms alleen Amir. Haar zoontje van 3,5 jaar. Een krullenbol die alles aan het ontdekken is. Grenzen opzoekt. Die even kijkt hoe ver hij kan gaan bij mams. Op een leuke manier trouwens, dus Ehssane geniet ervan. Zij stort zich met volle overgave op haar gezin. Thuis is ze vrouw en moeder; geen fractievoorzitter. Met haar vrienden praat ze nauwelijks over de politiek en met man Younes al helemaal niet. “Hij heeft er een hekel aan”, verklaart ze. “Het gaat volgens hem allemaal veel te langzaam.”
Naar Oss? Nooit!
Hij is stellig. Maar het is niet uitgesloten dat het tij nog keert. Ehssane heeft het namelijk eerder meegemaakt dat hij van mening veranderde. We gaan zo’n vier jaar terug in de tijd: “Younes en ik woonden in Utrecht. Een grote leuke stad, maar we moesten allebei een eind reizen voor het werk. Ik naar Den Bosch, hij naar Oss. Ook mijn sociale leven speelde zich hier af. Alle uren in de trein waren eigenlijk zonde van de tijd, dus gingen we op zoek naar een huis in Brabant. Eén ding was zeker; Oss zou het niet worden. Dat wilde mijn man absoluut niet.”
“Younes gaat vaker het centrum in dan ik”
Warm bad
“Ik wel”, vervolgt ze haar verhaal. “Ik heb in Parijs en Utrecht gewoond. En in Engeland, Duitsland en België gewerkt. Dat vond ik prachtig. Ik wilde de wereld zien, maar kwam steeds terug in deze stad. Telkens weer.” Ennnn… het werd dus Oss. Ook voor Younes. “Weet je, als ik nu door bijvoorbeeld Amsterdam loop, ben ik blij dat we deze keuze hebben gemaakt. Osse arrogantie, noem ik het maar”, knipoogt ze.
Je zit niet vast
Ehssane laat haar kinderen liever opgroeien in een wat kleinere plaats. In een rustige wijk. Waar het knusser en misschien kneuteriger is, maar waar je volgens haar wel meer waar voor je geld krijgt. Zelfs haar man is enthousiast. “Ook al hunkert hij zo nu en dan nog naar de massa. Hij wil reuring om zich heen. Daarom bezoeken we soms een grote stad. En Younes gaat op zijn papadag regelmatig het centrum in. Vaker dan ik.”
Slimme Amir
Het leventje in ‘Chicago aan de Maas’ bevalt de drie. Ehssane is een open, spontane, zorgzame, nieuwsgierige moeder en vrouw. Amir klimt, klautert en kijkt televisie*. Met z’n drieën vermaken zij zich prima. “Tijdens het perfecte weekend doen we spelletjes of bakken we iets lekkers. Dat vindt onze zoon allebei erg leuk.” Is er thuis, in Oss of een grotere stad niets te beleven? Dan stappen ze – als laatste optie – in het vliegtuig. “We reizen graag met het gezin. En het leuke is dat Amir de landen waar we geweest zijn onthoudt.” Chapeau jongen. Je bent een slimmerik, net als je moeder.