“Ondernemers helpen, dat is by far het mooiste. En het is in deze stad niet normaal hoe actief het bedrijfsleven is."

François Rutten

Paspoort

  • Voluit:
    François Pierre Jean Marie Rutten
  • Roepnaam:
    François
  • Geboortedatum:
    11-10-1986
  • Geboorteplaats:
    Nijmegen
  • Getogen:
    In Katwijk (vlakbij Cuijk)
  • Woonplaats:
    Oss
  • Partner:
    Karin
  • Eerste kus:
    Tijdens de carnaval op z’n 16e
  • Franse roots:
    Overduidelijk
  • Dochter:
    Julie van 6 maanden

De tijdlijn van ...

  • 1990
    François begint op de basisschool, maar deze moet – als hij in groep 2 zit – sluiten.
  • 1992
    Hij brengt de overige zes schooljaren door op de openbare basisschool van het dorp.
  • 1998
    Volgende stap: het Merletcollege in Cuijk. Hij start in een havo/vwo-klas en stroomt door naar het gymnasium. Dat werd ‘m niet. François rondt het atheneum met het profiel natuur & gezondheid af.
  • 2004
    Vastberaden begint François aan een rechtenstudie in Utrecht. Hij verhuist ook naar de Domstad, gaat op kamers.
  • 2010
    François start aan de master Ondernemersrecht en studeert met een 8+ gemiddeld af.
  • 2012
    Na twee maanden bij het bedrijf van zijn vader te hebben gewerkt, start hij met solliciteren en begint hij aan een traineeship bij de Rabobank.
  • 2016
    Nadat François verschillende functies heeft bekleed, wordt hij accountmanager MKB.
  • 2016
    Samen met Karin verhuist hij naar Oss.

Top-3-restaurants

  1. Het Friethuys; hier hebben ze de lekkerste ambachtelijke patat van de stad.
  2. Bistro Louis; een stuk chiquer. En Frans.
  3. Alles wat er tussenin zit. François is een soort veelvraat. Hij vindt alles lekker en kan overal van genieten. Komt waarschijnlijk door zijn Frans-Bourgondische roots.

In een sneltreinvaart verbonden met Oss

“Het is geven en nemen bij de Rabobank”

Heeft-ie zo’n acht jaar in Utrecht gebivakkeerd. Geploeterd en  – vooral de feestjes – overleefd. Het wetboek staat in zijn geheugen gegrift en wat doet hij ermee? Helemaal niets. François volgt zijn hart. Hij was er gaandeweg achter gekomen dat het werk als advocaat niet z’n ding was. Hij wil meedenken met ondernemers. Samen ambitieuze toekomstplannen maken en deze ook nog eens verwezenlijken. François zit bij de Rabobank perfect op zijn plek.

“Ondernemers helpen, dat is by far het mooiste”, vertelt hij monter. “En het is in deze stad niet normaal hoe actief het bedrijfsleven is. Bij elk initiatief in Oss zijn één of meerdere ondernemers betrokken. En er wordt veel georganiseerd. Alles vanuit een hands-on mentaliteit; niet lullen, maar poetsen. Daar hou ik wel van. Je ziet echt terug dat het van oudsher een arbeidersstad is. Wat het mooiste project is waar ik aan mee heb gewerkt? Vier lokale ondernemers uit Nistelrode* zijn een escaperoom in een dorpscafé gestart. Het is vooral een schoolvoorbeeld van hoe het er in deze regio aan toe gaat.”

“Het kost ook eigen tijd, maar het is onwijs leuk”

Community bank

François ‘verkoopt’ de Rabobank alsof het zijn eigen onderneming is, maar doet dat niet gladjes. Het is natuurlijk, hij past bij zijn werkgever. Ondanks de vele bezuinigingen ziet hij de bank als een bedrijf van ongekende mogelijkheden. Maar de kansen die ze bieden, moet je wel zelf pakken. “Daarnaast is het motto in alles: geven en nemen. Alle Nederlandse banken zijn in 80% hetzelfde, dat is logisch. Wij** onderscheiden ons door veel terug te doen voor de maatschappij. Onze vestiging heeft een bepaald budget voor projecten en we bieden organisatorische hulp. Mijn collega’s en ik ondersteunen initiatieven door letterlijk de handen uit de mouwen te steken. Weet je wat het mooie is? Het is niet verplicht, maar iedereen doet mee.”

Kookmaatjes

Samen met acht collega’s maakt François deel uit van het Marktteam Oss. Dit team wordt niet landelijk aangestuurd, maar lokaal. Want wie kennen de omgeving het beste? Juist, mensen uit die omgeving. “We nemen onder meer deel aan projecten als Winterland, de Maasdijkmarathon, Muziek bij de Buren, het Elzenhuis, Eet met je Hart en Kookmaatjes. Aan het laatste voorbeeld ben ik helemaal verknocht. Basisschoolleerlingen en leerlingen met een beperking vinden elkaar in het koken. Zij leren écht van elkaar en dat is zo gaaf voor de kids.”

“Oss is gemütlich”

“Ook heb ik deelgenomen aan het Economic Development Program Oss”, vervolgt de accountmanager MKB. “Talenten uit de regio pakken bepaalde vraagstukken op. Zo zijn we met een projectgroep aan de slag gegaan met het vergroten van de naamsbekendheid van de Osse haven, hebben we de export op de kaart gezet en hebben we gekeken waar ondernemers samen op konden trekken.”

Versnelde integratie

Het leven als een barmhartige Samaritaan brengt niet alleen de bank veel goeds, ook François zelf. Hij wordt er een rijker mens van en hij is in no-time geïntegreerd als Ossenaar. “Ik heb heel veel mensen ontmoet en de stad ontdekt. Inmiddels woon ik hier iets langer dan twee jaar, maar ik voel me al helemaal thuis. Oss is gemütlich. Zoals Katwijk, het dorp waar ik vandaan kom. Maar dan 100 maal zo groot.”

*Nistelrode? Ho eens even. Dat hoort toch helemaal niet bij Oss?? Nee, dat klopt. Rustig maar. Rabobank Bernheze en Oss zijn onlangs gefuseerd. François komt oorspronkelijk uit de Maasland-Bernheze-stal en heeft daar dus nog altijd veel klanten. En het ligt wel heel dichtbij de stad.

**Jazeker mag François over ‘wij’ spreken. Dat hebben ze de afgelopen zes jaar wel opgebouwd.

... in beeld

Deel 2: Alle zintuigen de kost geven

“Ik heb geen televisie nodig”

Francois is een levensgenieter. De keukentafel is voor hem een ontmoetingsplek. Hier worden de belangrijkste zaken van het leven – met een glaasjes wijn, pain (= brood in het Frans) en Paturain -besproken. Hij houdt van goed eten en dat is volgens hem alles behalve een synoniem van duur tafelen. “Ik kan net zoveel smullen van een kip aan het spit, als van zalmtartaar. Producten van Boer Spierings? Geweldig!”

Samen met Karin is Francois aan een tocht langs eettentjes in Oss en omgeving begonnen. Van sjiek tot simpel. Zonder uitgesproken favorieten te hebben, willen ze simpelweg alles een keer proberen. Eén van de restaurants die ze al bezocht hebben, is het Bomenpark. En hier is een nieuwe liefhebberij ontstaan.

“Ik hoop dat het Ganzeven of het meer bij het Bomenpark bevriest”

Oergebied

Het restaurant vormt één van de toegangspoorten van De Maashorst. Midden in het arboretum (een duur woord voor bomentuin red.) en gelegen aan een prachtig meer. Karin en Francois waren op slag verliefd op het natuurgebied dat de gemeentes Oss, Heesch, Landerd en Uden aan elkaar verbindt. En waar veel te beleven is. We citeren*:

“Een gebied waar de natuur het voor het zeggen heeft. Waar bomen, planten en beesten de baas zijn. Net zoals vroeger. Waar vind je dat nog in Nederland? In de Maashorst. Hét oergebied in Brabant. Struin door de bossen, wandel over torenhoge stuifduinen en baan je weg langs de unieke breuken en wijstgronden. Laat de schoonheid van de natuur op je inwerken. Ervaar het oergevoel!”

Het is niet zo dat de twee natuurfreaks of hobbybiologen zijn. Zeker niet. Ze vinden het vooral mooi om te zien. En fijn om er te zijn. “We genieten van elkaar en van de natuur.”

Ontspannen

Ze gaan naar De Maashorst om lekker uit te waaien. Even geen werk, even niet thuis, maar wandelend of fietsend het koppie legen. “We zijn hier vaak te vinden. Zomers zelfs meerdere keren per week. ’s Winters hoop ik dat het Ganzeven of het meer bij het Bomenpark bevriest, want dan kan er geschaatst worden. Gaaf toch? Nee, ik heb geen televisie nodig. Ik ben veel liever in de buitenlucht.”

Goede gesprekken tussen Karin en Francois vinden overigens niet alleen aan de keukentafel plaats. Ook in De Maashorst. “We hebben een jaren ’30 woning gekocht en deze flink onder handen genomen. Alle bouwplannen hebben we daar besproken. Ongestoord. Alle tijd om alles door te nemen.”

Zien, horen ruiken, proeven, voelen

Nog eens: Francois is een levensgenieter. Gezellig, vrolijk, vriendelijk en spontaan. Een Bourgondiër. Iemand die al zijn zintuigen de kost wil geven. Aan een grote ronde tafel. Thuis of in een restaurant. In de drukte van een actieve stad of juist in alle rust van de natuur. Dat kan-ie volop.

*Check www.bezoekdemaashorst.nl. En bezoek niet alleen de website.