"Op onze technische vacatures komt soms geen man af. Maar engineers vergissen zich. Het is uitdagend genoeg, zeker door de veelzijdigheid."

Jan Machielsen

Paspoort

Jan Machielsen
 • Naam
  Johannes Martinus Machielsen
 • Roepnaam
  Jan
 • Geboortedatum
  19 augustus 1980
 • Geboorteplaats
  Den Bosch
 • Getogen
  Berghem
 • Woonplaats
  Deursen
 • Partner
  Femke (al 21 jaar)
 • Kinderen
  Guusje (12), Maud (10) en Stef (6)

De tijdlijn van ...

 • 1984
  Jan begint op de Gandalf Basisschool in ’s-Hertogenbosch, maar daar eindigen z’n eerste acht schooljaren niet. Zijn ouders verhuizen nog al eens. Daardoor bezoekt hij ook een basisschool in Berghem (Het Molenveld) en Oss (De Leeuwerik).
 • 1992
  Op naar de middelbare. Jan rondt de mavo af op het Titus Brandsma Lyceum. Hij snuffelt nog even aan de havo, maar meisjes zijn interessanter.
 • 1998
  Daarna gaat hij verder met een bouwopleiding aan de Leijgraaf.
 • 2002
  Met zijn mbo-diploma in ‘the pocket’ kiest hij een logische vervolgstudie. Jan start met de opleiding Bouwkunde aan de HTS.
 • 2005
  Nog een mooie verandering. Jan ruilt zijn bijbaantje bij Van Driel Vervoersservice in voor een echte job als bouwkundig tekenaar bij Elemans, Postma en Van den Hork Architecten.
 • 2005
  Intussen is hij allang opgehouden met snuffelen, bij de meiden tenminste, en verhuist hij samen met Femke naar Megen. Hier krijgen zij hun eerste kind.
 • 2013
  Na acht jaar vindt Jan het welletjes. Hij gaat verder als Project Engineer bij Begra Trading.
 • 2014
  Jan, Femke, Guusje, Maud en Stef verhuizen naar het pittoreske Deursen, gemeente Oss.

Fijne hectiek

Engineers vergissen zich

Zeven minuten nadat Jan de voordeur in Deursen achter zich heeft dichtgetrokken, stapt hij over de drempel bij Begra. Het is dan rond de klok van half acht. Hij begint vroeg, zodat hij de mailbox van de afdeling vast uit kan pluizen en wat dingen kan verdelen onder de mensen. Daarnaast zijn de montageteams al op pad, dus de eerste vragen en problemen kunnen al komen.

Jan heeft een afdeling van acht man te leiden. Zes daarvan zitten bij hem op kantoor en twee vormen de buitendienst. “Samen pakken we de grote projecten op. Die van 10K of meer”, vertelt hij. Het is eigenlijk altijd druk, maar dat is niet erg. Rustig zal Jans dag toch nooit echt worden. Hij bekent: “ik ben een chaoot. Mijn mappenstructuur bijvoorbeeld … een grote bende.”

“Je kunt hier lekker jezelf zijn”

Scheetje, scheldwoord, gas geven

Begra verkoopt en verhuurt stellingen en aanverwante producten als kasten en bakjes. Pallet-, draagarm-, grootvak- en legbordstellingen. Van één stuk voor in het tuinhuisje tot grote aantallen in de hallen van logistieke dienstverleners. Het is een behoorlijk bedrijf*. Vrachtwagens rijden af en aan en dagelijks zijn er zo’n 60 tot man aan het werk. “Letterlijk vooral mannen. We hebben wel dames in dienst, maar dat zijn er niet veel.” Dat zorgt voor een bepaalde cultuur. Heel typisch. “Ja, er zijn mensen die wel eens een wind laten glippen. Ook vloeken is tot op zekere hoogte toegestaan. Kortom, je kunt hier lekker jezelf zijn.”

“Natuurlijk hoort er op vrijdagmiddag ook een biertje bij”, knipoogt Jan als hij tijdens de rondleiding langs een stuk of tien lege kratjes komt. “Of het wel eens uit de hand loopt? Nee joh. Het is gewoon gezellig. Er werken veel jonge gasten en zelfs de directeur is pas 35 jaar.” 

Uitdaging als engineer

Toch wordt er vooral hard gewerkt om alle klussen in Nederland, Vlaanderen, een deel van Duitsland en soms zelfs Engeland af te werken. “Het is flink gas geven, maar dat doen we wel met z’n allen.” Jan zelf ontwerpt, calculeert en maakt montagetekeningen. Ook heeft hij commerciële taken. Maar dat staat zo ongeveer haaks op waar een technicus warm voor loopt. Toch? “Nou, het heeft ook voordelen. Ik heb me op hierdoor in andere dingen ontwikkeld. Zo kan ik een stuk sneller schakelen dan de gemiddelde techneut.” 

De 38-jarige vrolijke gast houdt van de goede sfeer, het zweet en zijn functie. Van dat laatste nog meer dan de bouwkundige van tevoren had verwacht. “Het is veel breder dan ik dacht. En aan diepgang geen gebrek. De mooiste projecten zijn die waarbij we materiaal van eigen fabricaat met ingekochte spullen samenbrengen. Deze mix vraagt creativiteit en maakt de berekeningen complex.” 

“Bedenk maar iets wat je leuk vindt”

Hij zou willen dat afgestudeerde gasten (en meiden!) Begra net zou leuk vinden als hij zelf vindt. Toch is het lastig om meer (werktuig)bouwkundigen te strikken voor het bedrijf**. “Op onze technische vacatures komt soms geen man af”, maakt hij duidelijk. “Maar engineers vergissen zich. Het is uitdagend genoeg, zeker door de veelzijdigheid. Daarnaast krijgen alle medewerkers ruimte om te werken aan optimalisatie. Zo’n vijf tot tien procent van de tijd mag hier aan besteed worden. Een vrije opdracht: bedenk maar iets wat je leuk vindt.”

*Wist je dat Begra één van de snelst groeiende bedrijven van Nederland is? Zij staan in de top 250 van 2019!

**Check hier de vacatures van Begra en schroom niet!

... in beeld