Marlies van Lent
Paspoort
- Naam:Marlies van Lent
- Geboortedatum:23 april 1987
- Geboorteplaats:St. Anna Ziekenhuis van Oss
- Woonplaats:Oss
- Partner:Joep
- Werkgever:Innatoss Laboratories
- Functie:Senior Scientist Clinical Diagnostics (SSCD)
- Op:Pivot Park
De tijdlijn van ...
- 1991De komende acht jaar: Basisschool De Bussel it is.
- 1999Marlies kiest voor het Titus Brandsma Lyceum als middelbare school. Er volgen drie jaar gymnasium en drie jaar atheneum.
- 2005Op naar Nijmegen. Met koffers en al. Ze begint aan de opleiding biomedische wetenschappen op de Radboud Universiteit en gaat op kamers.
- 2008Na drie jaar heeft Marlies de bachelor binnen en doet er even een master achteraan. Nog eens twee jaar.
- 2010Marlies begint aan haar promotieonderzoek op het Radboudumc. Dat gaat over het verschil in kwaliteit van klinisch geneesmiddelenonderzoek dat door de farmaceutische industrie (1) en ziekenhuizen (2) wordt uitgevoerd.
- 2015In januari van dit jaar neemt Marlies een baan aan als onderzoekscoördinator bij de afdeling Hematologie in het Hemofiliebehandelcentrum van het Radboudumc. Mondje vol.
- 2015Zes maanden later: promotie!
- 2016Innatoss strikt de talentvolle biomedische wetenschapster.
Pivot-Park-in-één-twee-drie-zinnen
- Er is veel kennis; er zijn veel hoogopgeleiden.
- Het lijkt rustig, maar er gebeuren grootse dingen.
- Bedrijven mogen elkaar nog meer opzoeken.
Bril op
Verdomde teken, geiten en schapen
Gewrichtspijn, zenuwpijn of neurologische uitvalsverschijnselen. Veroorzaakt door een klein beestje dat zich graag in menselijke holtes nestelt. De ziekte van Lyme. Heftige hoofdpijn, hart- en vaatproblemen of zelfs de dood als gevolg van zoönose. Zoönose? Een infectieziekte die van dier op mens kan worden overgedragen. Zoals Q-koorts door melkgeiten en melkschapen.
Gelukkig is Innatoss er. Hier werken Marlies van Lent* en 13 collega’s aan slimme diagnostiek, zodat er beter getest kan worden op Lyme en Q-koorts. Met snellere resultaten en daardoor een meer adequate behandeling.
“We werken samen met de VS aan een vaccin”
Wedstrijdje?
Dit gebeurt in Oss. Op het Pivot Park; in een laboratorium van het oude MSD-terrein. Onderdeel van de wetenschapswereld die steeds commerciëler wordt, maar waar nauwelijks concurrenten zijn. Voor Innatoss althans. “In Nederland zijn er geen bedrijven die hetzelfde doen als wij, maar in Duitsland en Amerika wel”, geeft Marlies een inkijkje. “Nee, het is geen wedstrijd wie als eerste een nieuwe test ontwikkelt. Al zal ik best een rotdag hebben als een ander sneller is, het gaat er vooral om wie de beste maakt.” De ratio spreekt. Toch zal het voelen als een gemiste penalty tijdens de WK-finale in de allerlaatste minuut. Bij een 1-1 stand. Zo ver gekomen en toch met lege handen staan. Dat wil je niet. Dat mag niet gebeuren.
Met Amerika
Daarom wordt er bij Innatoss hard gewerkt. Samen met prestigieuze partners en patiëntenverenigingen. Tegen Lyme vormen ze een front met Stichting Tekenbeetziekten en een Europees consortium waar de universiteit van Wenen deel van uitmaakt. In de strijd tegen Q-koorts trekken ze onder andere op met Q-uestion, Q-support, het Radboudumc en de Amerikaanse regering. Sow hé. De Amerikaanse regering? Ja, zij gaan samen met hen voor een vaccin. Dit klinkt groots, maar Marlies blijft koel: “Dit kan zeer bruikbaar zijn voor militairen van de VS die in het Midden-Oosten zitten. Zij raken daar besmet via het vee. Daarnaast kunnen vijanden van de VS de Q-koortsbacterie gebruiken in de vorm van bio-terrorisme tegen het Amerikaanse volk.” Verdraaide geiten en schapen. Onschuldig als ze zijn.
Dromen
Q-koorts wordt momenteel met Q-detect – een test die alleen door Innatoss wordt gebruikt – opgespoord. Innovatieve diagnostiek waarmee een flinke stap is gezet. “Voor Lyme geldt dat we een snellere test willen ontwikkelen. Nu kunnen we de ziekte een week of acht na besmetting aantonen op basis van antistoffen. Dat willen we terugbrengen naar vier weken.” En wat nou als dat gelukt is? Wordt het dan duimen draaien? “Nee joh, met onderzoeken ben je eigenlijk nooit klaar. Teken – vervloekte beestjes – kunnen bijvoorbeeld co-infecties veroorzaken. Ook daar is nog terrein te winnen.”
*Als SSCD is de Osse druk met het jaarlijks Lyme-onderzoek onder werknemers in het groen, schrijft ze onderzoeksaanvragen voor de medisch-ethische commissie, voert kwaliteitswerk uit voor betere experimenten en houdt de literatuur op orde.
**Er staat 14 man op de loonlijst. Het team bestaat uit onder meer uit wetenschappers, lab-medewerkers en sales-mensen.
... in beeld
Deel 2: Bril af
Van het lab met wereldwijde plannen naar het lokale ‘Leo Club de Bourbon Oss’. Een serviceclub van young professionals – waarbij Leo voor Leadership, Experience en Opportunity staat – die hun bijdrage willen leveren aan de samenleving. Klinkt fancy, niet? Heel anders dan ‘tien jonge gasten en meiden die de mouwen opstropen voor goede doelen uit de stad’. Toch is het precies hetzelfde.
Heb jij het idee dat de Leo’s chique elite zijn? Praat tien seconden met Marlies en zij veranderen in een nobele vriendengroep. Die vooral veel lol met elkaar hebben. “Iedereen heeft een andere achtergrond, maar we hebben laatst wel iemands huwelijk samen gevierd”, vertelt ze. Dat maakt alles duidelijk.
“Voor ons is het makkelijker, want we hebben maar één been”
Dankbaar
Marlies en de jonge leeuwen* komen twee keer per maand bij elkaar. Eén keer om te vergaderen. En één keer voor een gezellige activiteit, die iedere maand door een andere Leo wordt georganiseerd. Door het jaar heen wordt er actie ondernomen voor het goede doel. “We helpen verschillende organisaties met allerlei klussen; zo zijn we ieder jaar bij kinderboerderij De Elzenhoek. Daarnaast organiseren we evenementen om geld op te halen. Deze maand is er bijvoorbeeld een pubquiz waarbij de opbrengst voor De Burgthoeve in Oijen is en afgelopen hebben we zomer ruim €1.800,- opgehaald met een heuse rally. Waarom ik dit doe? Het is dankbaar werk en ik boek meteen resultaat. Dat is wat anders dan bij Innatoss”, knipoogt Marlies.
Zitvolleybal
Ook brengt het je nog eens ergens. In een sportzaal met een laaghangend volleybalnet bijvoorbeeld. Voor een potje zitvolleybal** op uitnodiging van Gesposs (Gehandicapten Sport Oss). Niet alledaags, maar de link is logisch. De opbrengst van de Leo-rally is namelijk naar hen gegaan. “Zij hebben het bedrag gebruikt voor een tillift in het zwembad en wilden graag wat terug doen met deze clinic. Erg knap hoe deze sporters met hun beperking omgaan. Daar heb ik veel respect voor. Er was geen greintje zelfmedelijden op te merken bij deze stoere en ontspannen mensen.”
Skills
“Voor ons is het makkelijker, want we hebben maar één been***. Die andere zit niet in de weg”, werd er zelfs door de sporthal gegrapt. Het waren de Leo’s die het moeilijk hadden. “Je mocht niet met je billen van de grond, maar wij deden dat continue. En je hebt een boel kracht in je armen nodig. Ondanks alle gekregen tips, was het erg lastig. Of ik gewonnen heb? Nou, ik heb het gemengde partijspel met mijn team verloren. Maar het was close. En leuk. En leerzaam.”
*Marlies kan nog wel even een Leo zijn, want je mag van je 18e tot en met je 35e lid zijn. Ben je ouder, dan kun je aansluiten bij de Lions.
**Zitvolleybal wordt gespeeld op een veld van zes bij tien meter, dat is kleiner dan bij zaalvolleybal. Het net hangt op 105 tot 115 centimeter hoogte en de teams bestaan uit zes veldspelers.
***Het is niet verplicht om een been te missen. Het kan ook zijn dat je een chronische blessure hebt of dat je het spel simpelweg helemaal te gek vindt.