Linda heeft haar stinkende best gedaan om de titel mr. te mogen dragen. Maar dan écht haar stinkende best. Toch vroeg zij zich na vier juridische werkjaren hardop af of ‘dit het wel is’.

Linda Elberse

Paspoort

  • Voluit:
    Linda Maria Petronella Elberse
  • Roepnaam:
    Linda
  • Geboortedatum:
    20 september 1985
  • Geboorteplaats:
    in het ziekenhuis van ‘s-Hertogenbosch
  • Getogen:
    Lith en Oss
  • Woonplaats:
    Bavel
  • Partner:
    Stefan
  • Dochter:
    Liva van bijna acht maanden
  • Vader en Fysicon-voorganger:
    Bert

De tijdlijn van ...

  • 1990
    Als klein meisje begint Linda haar schoolcarrière op Basisschool De Meander in Lith.
  • 1998
    Ze haalt een hoge Cito-score, maar de schoolleiding geeft een laag advies. Op aandringen van haar ouders mag ze toch naar de Mavo en kiest ze voor de St. Jan. Die rondt ze natuurlijk met twee vingers in de neus af. Een andere vinger wijst naar Lith en je raadt wel welke dat is...
  • 2002
    Linda’s vervolgopleiding is Ondernemer Internationale Groothandel in ’s-Hertogenbosch. Dit hoofdstuk duurt echter niet lang, want hier heeft ze op dat moment geen passie voor.
  • 2003
    Voor ‘het recht’ heeft ze dat wel. Maar om hbo Rechten te studeren, moet ze minimaal een mbo-diploma hebben. Daarom gaat Linda voor de eenjarige opleiding Directiesecretaresse van Schroevers.
  • 2004
    Diploma in the pocket: op naar het hbo! Ze kiest voor een variant waarbij ze tegelijkertijd een pre-master kan volgen. Alsof het niets is.
  • 2008
    En als ze dan toch bezig is, doet ze er meteen een master rechtsgeleerdheid op de Universiteit van Tilburg achteraan.
  • 2009
    Daar staat ze: meester in de rechten. Linda slaagt bijna cum laude. Bijna, want ze blijft steken op een 7,5. En hop… nog één keer een vinger naar de basisschool. Een duim ditmaal?
  • 2010
    Linda begint haar juridische carrière bij een advocatenkantoor.
  • 2011
    Hoewel ze áltijd heeft geroepen dat ze nóóit bij het bedrijf van haar ouders gaat werken, doet ze het toch. Ze heeft ondertussen een opleiding tot bedrijfsjurist afgerond en begint ook in deze functie bij Fysicon.
  • 2014
    Linda wordt business unit manager DataLinQ bij Fysicon.
  • 2017
    Linda wordt CEO bij Fysicon.
  • 2019
    Linda wordt Commercial Director bij Fysicon.

Top drie gelijkenissen met pa

  1. Impulsiviteit. Soms zijn beslissingen van zowel Linda als Bert ietwat overhaast. Het positieve is: processen staan door deze eigenschap nooit stil.
  2. Agressiviteit (zonder te slaan of te schoppen). Als er iets niet lukt, kun je beter niet in de buurt van de Elbersen komen.
  3. Winnaarmentaliteit. Ruiken ze een kans? Dan gaan ze er écht voor.

Betere en snellere hulp voor hartpatiënten

“Dan ga jij het toch doen!?”

Linda heeft haar stinkende best gedaan om de titel mr. te mogen dragen. Maar dan écht haar stinkende best. Toch vroeg zij zich na vier juridische werkjaren hardop af of ‘dit het wel is’. “Ik kwam tot de conclusie dat dit werk altijd een negatieve lading heeft”, blikt ze terug. “Hierdoor kwam ik op een splitsing te staan: ga ik verder als advocaat of kies ik voor een commerciële richting?”

Het werd het laatste. In 2014 werd Linda business unit manager van DataLinQ, één van de medische oplossingen van Fysicon. “Dat is daarna helemaal mijn ding geworden.”

Stappen in én met het familiebedrijf
Naarmate Linda meer en meer in haar rol groeide, gaf ze steeds vaker ongevraagd advies aan Fysicon-oprichter Bert. Wat volgde waren – eigenwijs als ze beiden zijn – discussies over leidinggeven, communicatie en bepaalde processen. “Op een gegeven moment zei Bert: dan ga jij het toch doen!?”, herinnert Linda zich. Het was wellicht in the heat of the moment, maar niet veel later vonden ze allebei dat de tijd eigenlijk wel rijp was. “Vervolgens hebben onafhankelijke organisatiedeskundigen het management team doorgelicht en bepaald of ik geschikt was voor het directeurschap. Als mens, niet als ‘dochter van’.”

“We hebben veel interesse in Fysicon afgewimpeld”

Ja, was het antwoord. En Bert werd haar adviseur. Eén van haar eerste daden was de verhuizing van haar eigen werkplek; terug naar de benedenverdieping, tussen de medewerkers. Vrij snel daarna toonde Canon Medical Systems Corporation serieuze interesse in een overname van het bedrijf, waardoor ze wederom voor een lastige keuze stond. “In de jaren daarvoor hebben we veel interesse in Fysicon afgewimpeld, maar hier zijn we voor gegaan. We wilden het bedrijf laten groeien en dit paste perfect. Uiteindelijk hebben we in maart 2018 de handtekeningen gezet. Ja, daar zijn wel wat tranen overheen gegaan.”

Oplossingen voor cardiologen
Fysicon, met zo’n vijftig medewerkers, levert hard- en software waarmee patiënten op de afdeling cardiologie beter geholpen kunnen worden. En sneller bovendien. “Met onze software Evocs kunnen medische beelden en rapporten vlug én veilig via het internet verstuurd worden. Hier werkt 95% van alle Nederlandse ziekenhuizen mee” legt Linda in het kort* uit. “QMAPP is een geavanceerd hemodynamisch meetsysteem. En DataLinQ integreert uiteenlopende data, afkomstig van verschillende pacemaker-programmers en remote monitoring systemen, in één krachtige en overzichtelijke database.”

“De user experience van onze producten is uitstekend”

Fysicon roert zich dus in een nichemark, waarbij ze als kleine speler moeten concurreren met partijen als Philips. En ook al zijn ze in Japanse handen: ze moeten gewoon hun eigen broek ophouden. “Het zijn mooie uitdagingen”, glimlacht Linda. “Weet je wat het werk hier sowieso leuk maakt? We zijn met iets goeds bezig: we dragen bij aan betere zorg over de hele wereld.”

Van HR tot service en van sales tot de product teams: elke onderdeel van de organisatie is daarbij belangrijk. De afdeling development is de grootste van allemaal. “Deze jongens maken als software ontwikkelaar, tester of UX-designer** een enorm verschil voor ons. Zo is de user experience van onze producten uitstekend, zijn de interfaces verfrissend en is de software intuïtief gebouwd. Hierdoor is een handleiding eigenlijk overbodig.”

Interactie met personeel én klanten
Net na de overname door Canon is Linda opnieuw geswitcht van functie: deze keer van algemeen naar commercieel directeur. Daar heeft ze lang over nagedacht. Maar door de combinatie van het toen toekomstige moederschap én de Japanse leiding zag ze zichzelf niet meer in de rol van CEO. Ron van de Broek is op haar stoel komen te zitten en samen met de rest van het management team hebben ze de dagelijkse leiding in handen. “Met veel aandacht voor het personeel, want ik ben blij met onze mensen. Op hen kunnen we écht bouwen. Ook heb ik bewondering voor de manier waarop zij met de overname zijn omgegaan. Het was natuurlijk maar raar dat op een dag de familie Elberse binnen kwam lopen en dat niet veel later een Japanner hen via een beeldscherm toesprak. Er is veel veranderd, maar we proberen de familiecultuur wel te bewaken.”

“Klanten vullen eigenlijk onze toekomst in”

Gezelligheid blijft zodoende belangrijk, maar nog hoger in het vaandel staat zeggenschap. Medewerkers haken aan bij road map meetings en er wordt kennis gedeeld via de Fysicon Academy. Ook klanten worden nauw betrokken. “Zij vullen eigenlijk onze toekomst in”, legt Linda uit. “Tijdens user meetings kijken we samen met hen hoe we onze oplossingen kunnen verbeteren. Dat kan op onze locatie, we zijn er zelfs voor aan het verbouwen, maar we gaan ook regelmatig naar ziekenhuizen toe.”

Ms. Linda
Zo is mr. Linda niet beland in een toga in de rechtbank. Maar in een semi-Japans familiebedrijf waar écht hele knappe koppen werken. Daar is ze Ms. Linda, want ze heeft niet alleen met MST Enschede, AMC, VU, Radboudumc, UMC Utrecht én Groningen te maken. Ook met ziekenhuizen in Engeland, Denemarken, Estland, Spanje, Oostenrijk, Zwitserland, Amerika, België en nog veel meer landen. Een mooie, grote wereld.

*Wil je précies weten wat Fysicon doet? Klik hier voor de lange versie van de uitleg.

**Zie je dat zitten? Fysicon is doorlopend op zoek naar meedenkende techneuten op hbo en wo-niveau.

De armste mensen van Oss helpen

“Als gezin zijn we meer maatschappelijk betrokken geraakt”

Na bijna 23 jaar Fysicon ging Bert in maart 2018 met pensioen. Voetjes omhoog en thuiszitten geblazen? Oh nee, daar is hij de man niet naar. Hij wilde zich inzetten voor de gemeenschap. Maar waar? “Ik zag de vacature voor bedrijfsleider bij de Voedselbank voorbij komen en heb meteen mijn gegevens gestuurd”, vertelt Bert.

“Snel daarna kreeg ik te horen dat de voorzitter ermee zou stoppen. Met de vraag of dát niet iets voor mij was. Wat bleek? Diegene die het me vroeg, was de voorzitter zelf”, lacht de pensionado. Maar het werkte: Bert hapte toe en werd geen bedrijfsleider, maar voorzitter. “Hij verzekerde me dat het slechts een dag in de week zou kosten. Nou, het zijn er zeker tweeënhalf.”

Eén-tweetje met Fysicon
Dat vindt Linda’s vader niet erg, want hij heeft inmiddels zijn ziel en zaligheid aan de Voedselbank verkocht. Mede doordat de vrijwilligersorganisatie openstaat voor verandering. En dan is Bert in z’n element. Hij friste het IT-netwerk op, zorgde voor een betere digitale veiligheid én pakte de lange wachtrijen bij de voedseluitgifte aan. Natuurlijk maakte hij ook een één-tweetje met zijn dochter. “Wij doneren namens Fysicon jaarlijks twee pallets aan boodschappen”, vertelt Linda. “Samen met de supermarktmanager van de Lidl stellen we dan voor 210 gezinnen* een complete maaltijd samen.”

“Veel mensen weten niet eens dat de Voedselbank bestaat”

Bij de volgende donatie wil Linda de medewerkers van Fysicon meer betrekken. Zij kunnen dan bijvoorbeeld een steentje bijdragen door lang houdbare producten achter te laten in een speciale Voedselbox. Mogelijk komt deze in het bedrijf te staan. “Dat zou helpen om het bewustzijn te vergroten”, verzekert Linda. “Veel mensen weten niet eens dat de Voedselbank bestaat, maar er is meer ellende in Nederland dan men denkt. In ons land leven meer dan 300.000 kinderen onder de armoedegrens. Dat mijn vader zich hiervoor inzet, maakt me trots. Bovendien zijn we als gezin meer maatschappelijk betrokken geraakt. Het heeft écht wat teweeggebracht in de familie.”

Probleemerkenning
En dat is natuurlijk wat Bert wil. Niet alleen in huize Elberse, maar in zowat ieder huishouden in Oss en omgeving. Daarom benadrukt hij nog eens zijn grootste uitdaging. “We moeten ons richten op communicatie en voorlichting, zonder dat we daar budget** voor hebben. Ook moet het armoedeprobleem erkend worden. Op dit moment wordt er vanuit Brussel geen geld vrijgemaakt, omdat de Nederlandse regering er geen aandacht voor heeft. Gelukkig kan ik de gemeente Oss wel een pluim geven. Zo heb ik laatst een verzoek ingediend voor een traplift voor een vrijwilliger. Eén briefje en ik kreeg meteen een go.”

“Voor onze vrijwilligers ben ik buiten m’n boekje gegaan”

Bert doet sowieso veel voor zijn vrijwilligers, want zij doen veel goeds voor de Voedselbank. Ongeveer 55 mannen en vrouwen zetten zich belangeloos in. “Daarom ben ik één keer voor hen buiten m’n boekje gegaan”, bekent Bert. “Ik ben een feestje op kosten van de stichting georganiseerd.”

Op de goede weg
Niemand zal hem op zijn vingers tikken, want de vrijwilligers hebben het dubbel en dwars verdiend. Mede dankzij hen is de loods aan de Rossinistraat momenteel behoorlijk gevuld met etenswaren. “We hebben een succesvolle kerstactie bij de Osse supermarkten achter de rug. Mensen hebben gul gegeven!”

De Voedselbank zorgt ervoor dat het een goede bestemming krijgt. Steeds meer bestemmingen, want het aantal gezinnen dat in aanmerking voor een voedselpakket komt, dat stijgt. Bert: “Dat komt onder meer door de online calculator, waarmee mensen zelf kunnen berekenen of ze in aanmerking komen. Hierdoor hoeven zij niet meer met het schaamrood op de kaken naar bepaalde instanties. Ook weten meer gezinnen ons te vinden, omdat onze naamsbekendheid stijgt. Wat dat betreft zijn we dus al op de goede weg, maar het blijft één van de speerpunten voor de komende tijd.”

*Zoveel Osse gezinnen maken op dit moment wekelijks gebruik van de Voedselbank.

**Goed voor de buitenwacht om te weten: helemaal niemand binnen de organisatie van de Voedselbank krijgt betaald.

... in beeld