“We willen verder groeien in Europa, maar we willen ook dat heel Oss haar handen met onze zeep wast.”

Quintus Metternich

Paspoort

 • Naam
  Quintus Mattheus Metternich
 • Roepnaam
  Quintus
 • Geboortedatum
  16-05-1989
 • Geboorteplaats
  Heesch
 • Getogen
  Heesch
 • Partner
  Rowena
 • Onlangs op huwelijksreis geweest naar
  Bali
 • Broer en collega
  Laurens
 • Zus en collega
  Alissa

De tijdlijn van ...

 • 1993
  Z’n eerste acht schooljaren brengt Quintus door op basisschool Emmaus in Heesch.
 • 2001
  Hij vervolgt zijn carrière op Het Hooghuis. Ook in Heesch. Hier rondt hij de mavo af.
 • 2005
  Quintus is nog niet klaar op het middelbaar onderwijs. Hij behaalt ook zijn havo-diploma op het Maasland College in Oss.
 • 2007
  Op naar Driebergen. Hier volgt hij de studie Automotive Business Management aan de IVA.
 • 2009 & 2011
  Tijdens zijn opleiding maakt Quintus twee keer een uitstap naar Dallas (Texas). Hier studeert hij aan de Northwood University
 • 2011
  Met zijn bachelor & master-diploma op zak gaat-ie in dienst bij Spectro; het bedrijf van zijn ouders waar hij tijdens zijn tussenjaar in 2010 al een bijbaantje had.
 • 2016
  Vijf jaar later heeft hij samen met zijn broer een meerderheidsbelang. In 2018 koopt ook zijn zus aandelen in het bedrijf, waardoor de onderneming volledig in handen is van de kinderen.

De drie van Metternich

 1. Laurens is algemeen directeur. Hij had een bijbaantje bij Spectro, studeerde er (via een BBL-opleiding) af en kwam als eerste in de zaak. Een rustige en goedlachse man.
 2. Alissa is extravert, is verantwoordelijk voor de verkoop en bivakkeert daardoor vaak in het buitenland.
 3. Quintus is de enige Brabander in de familie (de rest komt uit Soest) en de meest bescheiden van de drie. Hij heeft de portefeuilles P&O, inkoop en financiën. 

Zeep in het bloed

“Niet gedwongen, maar onontkoombaar”

Laurens (33 jaar), Alissa (31) en Quintus Metternich (29): stuk voor stuk waren ze er als jongelingen heilig van overtuigd dat ze nooit voor Spectro zouden gaan werken. Ze kozen hun eigen pad en begonnen aan studies die nog-niet-misschien een connectie hadden met de activiteiten van pa’s en ma’s onderneming. Laurens kwam met Small Business & Retail Management nog het meest dichtbij. Alissa ging naar de musicalopleiding en Quintus koos voor een toekomst in de autobranche.

Het bleek enkel uitstel te zijn. Eén voor één kwamen ze alsnog bij de producent van reinigingsmiddelen terecht. En dat is niet gek. “Onze opa Johannes startte in 1963 Producten Sociëteit Metternich (later Metternich Chemie red.) in Soest”, vertelt Quintus. “Daar leerde hij m’n pa het vak en die begon op zijn beurt in 1986* met Spectro. Het zeep zit dus eenmaal in ons bloed.” En je weet: dat kruipt waar het niet gaan kan. Inmiddels staat de derde generatie van de zeepfamilie aan het roer. “We zijn alles behalve gedwongen, maar het was onontkoombaar.”

“Het hoofdkantoor van Dropbox wordt met onze producten schoongemaakt”

Dromen
De broers en zus laten er vandaag de dag geen gras over groeien en bestieren heel Europa. Van IJsland tot Griekenland en van Spanje tot Slovenië**. “Via groothandelaren komen onze producten in verschillende branches terecht. Op de mooiste plekken; in restaurants met een Michelinster, in de grootste keten van verzorgingstehuizen in de UK en zelfs het hoofdkantoor van Dropbox wordt met onze producten schoongemaakt.”

Meestal blijven ze als makers anoniem, want Spectro produceert veelal – zo’n 70% van alle brouwsels – private label. Quintus heeft daar geen moeite mee, het heeft ze immers ver gebracht. Toch droomt hij ervan om de eigen merken Ecodos en Ecodet groter te maken, zodat dat de hoofdmoot wordt. Daarnaast spreekt hij internationale en lokale ambities uit. “We willen verder groeien in Europa, maar we willen ook dat heel Oss haar handen met onze zeep wast.”

Idealen
Wat ze ook doen, bij Spectro zijn twee thema’s altijd hot: duurzaamheid en innovatie. Misschien wel de twee termen waar bedrijven onterecht het meest mee smijten. Vaak is het window dressing, maar bij Spectro is het écht verankerd in de denk- en werkwijze. De afdeling ‘research en development’ en de driekoppige directie; iedereen is er mee bezig.

Quintus noemt enkele sprekende voorbeelden. “We verwerken veel restproducten en we kijken naar de herkomst van grondstoffen. Neem de palmolie. Deze gebruiken we alleen als er voor gekapte bomen nieuwe worden teruggezet. Daarnaast zorgen we voor een hogere concentratie van de reinigingsmiddelen, want dit betekent dat er minder verpakkingsmateriaal – wat overigens uit gerecyclede grondstoffen bestaat – gebruikt hoeft te worden én er minder transport is.”

“We willen dat heel Oss haar handen met onze zeep wast”

Dan toont hij een zelf ontwikkeld doseersysteem: Ecodos Easy***. Op het eerste oog niets bijzonders, maar er moet wat vernieuwends achter zitten. Het bedrijf heeft er namelijk patent op aangevraagd. “Dit systeem is gekoppeld aan een app, zodat je allerlei statistieken kunt inzien. Ook kun je onder meer een kinderslot op de dosering zetten en de wachttijd voor een volgende gebruiker instellen. Ook kun je de dosering afstellen op de toepassing en vervuiling. Hierdoor wordt geen schoonmaakmiddel verspild. Daarnaast is het apparaat ook nog eens energieneutraal, want hij laadt zich op via een zonnepaneeltje.”

Het volk
Belangrijker nog dan innovatie en duurzaamheid zijn de medewerkers. Hun grootste goed. En zij laten tijdens de toer van Quintus ongevraagd zien hoe leuk ze het hebben. In het voorbijgaan lachen ze naar elkaar, knipogen ze vriendelijk naar gasten op de werkvloer en geven zij elkaar een box. Met de sfeer op de werkvloer lijkt het dus wel goed te zitten. “De drie werknemers die sinds de oprichting in ‘86 het eerst in dienst zijn getreden, zijn het levende bewijs. Nummer één en drie werken er nog steeds en nummer twee is weg omdat ze naar het buitenland vertrok”, bevestigt Quintus het vermoeden. “Dat is fijn, want onze personeelsleden zijn enorm belangrijk voor ons.”

*Moeder Trix nam in de beginjaren zoon Laurens zelfs mee. Dan stond zij af te vullen en zat hij in de box erbij.

**Waarom Spectro zich veelal tot de EU beperkt? Er is wel vraag vanuit de overige werelddelen, maar dan krijgen ze ook te maken met andere wetgeving. Daarmee zouden ze het zichzelf onnodig moeilijk maken.

***En dat is absoluut niet alles. Spectro is ook druk met de ‘werkkast van de toekomst’. Daarin worden digitale schoonmaakplannen van A tot Z beschreven.

... in beeld