Renske van Grinsven
Paspoort
- Voluit:Renske Petronella Maria van Grinsven
- Roepnaam in Nederland:Renske
- Roepnaam in Zuid-Amerika en Azië:Maria
- Geboortedatum:17 maart 1980
- Geboorteplaats:Oss
- Getogen:Heesch
- Woonplaats:Oss
- Partner:Martijn Bos
- Eigenaresse van:LIFT
- Lid van:De Dubbellucht Club
- Drinkt:Heet water (da's een tik)
De tijdlijn van ...
- 1984Renske’s eerste acht schooljaren brengt ze door op basisschool Emmaus in Heesch.
- 1992Ze gaat verder met de Havo op het Mondriaan College.
- 1997Hbo-v it is. Ze volgt de opleiding in Nijmegen en gaat daar op kamers. In het UMC Radboud worden de afdelingen cardiologie, pulmonologie en interne ziekten verkend, want daar is het pittig. “Ik houd wel van dynamiek”, zijn haar woorden.
- 2001Verhuizing! Renske trekt van Nijmegen naar haar geboorteplaats Oss.
- 2002Renske werkt twee jaar in het Bernhoven ziekenhuis in Oss. Omdat ze zich teveel met de bedrijfsvoering en beleid gaat bemoeien, twijfelt haar leidinggevende of ze wel écht een verpleegkundige is.
- 2004‘Nee’ is het antwoord op de vraag of ze aan het verpleegbed zal blijven staan. Ze start met de universitaire opleiding Algemene Sociale Wetenschappen in Utrecht met de droom om ooit terug in de zorg te komen. Op een positie waar ze het verschil kan maken.
- 2005Nadat ze haar afstudeerscriptie bij gemeente Oss heeft uitgevoerd, krijgt ze een aanbod waardoor ze blijft. Ze vervult verschillende beleidsfuncties, maar haar interesse wordt wéér getrokken door organisatieontwikkelingen en grote verandertrajecten.
- 2012De derde werkgever wordt gemeente Tilburg. Helaas is de organisatiestructuur te traditioneel en de afstand tot de directie en tussen afdelingen te groot voor haar om écht impact te hebben.
- 2013Renske wordt steeds vaker benaderd om grote transities te leiden. Voor ministeries, provincies en gemeenten. Eerst doet ze dit voor Native Consulting en na anderhalf jaar als zelfstandige. Ze start haar bedrijf: L.I.F.T.
Top drie meest fascinerende personen ooit ontmoet
1. Dr. Ari Ariyaratne. Hij is de Mahatmi Gandhi van Sri Lanka en heeft veel betekend in de veiligheid en ontwikkeling van het land in tijden van oorlog en rampen. Dat doet-ie nu nog steeds.
2. Marina Silva uit Brazilië. Een wereldverbeteraar pur sang. Heeft vroeger armoede en ellende gekend, maar is nu presidentskandidaat en als inspirerend politica een wereldwijd voorbeeld.
3. Eveneens uit Brazilië: Guilherme Leal. Hij is de oprichter van het bedrijf Natura. Ruim 1,4 miljoen vrouwen werken voor hem, waarmee hij een significante bijdrage levert aan de aanpak van werkeloosheid en armoede in Zuid-Amerika. Bovendien zijn alle schoonheidsproducten die ze maken in balans met de natuur.
Renkse uit Oss is Maria in Azië
Vanuit haar bedrijf L.I.F.T. (Leadership Innovation Fulfillment Transformation) wordt Renske veel ingehuurd door Global Academy Foundation. “Ik help leiders, organisaties, progressieve bewegingen en sociale ondernemers die een positieve impact op de wereld hebben nóg succesvoller te worden”, dicteert Renske. In één eenvoudige zin legt ze haar complexe werk uit. Zo’n 80% van haar uren maakt ze ‘all over the world’. Een kleine 20% is ze nog altijd bezig in Oss*.
“Op elk continent hebben we een team zitten en als Chief Organization Officer (COO) stuur ik deze aan en overzie ik alle projecten en programma’s wereldwijd. We werken in vrijwel elke sector. Van educatie tot politiek en van de gezondheidszorg tot het bedrijfsleven”, verklaart ze nader. “Dat doen we veel al pro bono met veel giften van grote internationale bedrijven als Philips, Tata Communications, The Body Shop en Natura Cosméticos.”
“Ik wil op wereldniveau impact hebben”
Wat precies?
We horen je denken… kom maar door met die voorbeelden! Hier gaat Renske. “Ik zal drie concrete projecten in een paar zinnen proberen te omschrijven:
In Brazilië hebben we een landelijke alliantie voor een betere gezondheid gesmeed. Met resultaat. Er is nu een wet van kracht dat er op scholen geen frisdrank meer verkocht mag worden. Sri Lanka had een president die fraudeerde en verschillende familieleden topfuncties gunde. Hád! Samen met de beweging Sarvodaya hebben we ervoor gezorgd dat de verkiezingen eens eerlijk verliepen en warempel: een andere president kon gekozen worden.
Momenteel werken we met de Braziliaanse presidentskandidate Marina Silva**. We willen dat zij aan de macht komt. Als minister heeft ze de verdere kap van het oerwoud tegengehouden en vandaag de dag is zij precies wat het land nodig heeft om écht een wereldnatie te worden.”
Voilà. Is het verhelderend? Indrukwekkend is het zeker. Renske is dat ook. Ze is intelligent, ze toont ballen en ze is vastberaden. En weinig thuis. Vaak is ze een paar weken aaneengesloten in het buitenland om vervolgens weer een paar weken bij haar man te zijn. Zo zal het voorlopig ook nog wel zijn.
Powervrouw
“Tja, mensen verklaren me regelmatig voor gek, maar ik wil op wereldniveau impact hebben”, zegt de nog altijd pas 38-jarige Osse. Het heeft dus allemaal een doel. Maar wat maakt haar nou zo goed in haar vak? Hoe krijgt ze deze veranderingen voor elkaar? “Ik heb vertrouwen en een behoorlijke ambitie. Ik ben nuchter en ik heb veel respect voor anderen. Dat laatste is misschien wel het meest belangrijk. Ik kom niets opdragen, maar werk echt samen.”
Tussen de soep en de aardappels vertelt Renske over het initiatief ‘Global Change Leaders’. Voor dit project heeft ze samen met collega’s al 250 voorlopers van over de hele wereld bij elkaar gebracht om het onderwijssysteem wereldwijd te doen kantelen…
Renske is ‘thuis’ in Zuid-Afrika, Sri Lanka en Brazilië, omdat mensen daar vanuit het hart leven. In Nederland leeft men soms wat veel vanuit het hoofd…
Renske wordt in Zuid-Amerika en Azië aangesproken als Maria, omdat ze anders telkens over haar naam struikelen…
Zo groot is ze niet, maar Renske is met gigantische dingen bezig.
*Ze heeft altijd voet in de stad gehouden. Hier is ze onder meer druk met het Economic Development Program in samenwerking met de Kracht van Oss én diens grote broer Top Floor Talent.
**Zij wordt de nieuwe Nelson Mandela genoemd. Dat is nogal wat hè. Maar de twee leiders hebben zeker overeenkomsten. Ook Silva komt uit een arm gezin. Haar vader was rubbertapper en zij zelf tot haar 16e analfabeet. Inmiddels is ze het toonbeeld voor gelijkheid.
... in beeld
Dwarrelen over de dijk
Van een Boeing 747 die Renske door het luchtruim naar Aziatische, Australische, Amerikaanse, Afrikaanse en Europese bestemmingen voert, naar een Mercedes 508 die langs Maasdorpen toert. Met Renske als bestuurster van de voormalig Duitse ME-bus. Dit exemplaar is 40 jaar oud en weegt 3.500 kilo. “Met een volledig stalen motor. Hoe gaaf?”, vertelt de chauffeuse.
“Zo worden ze niet meer gemaakt. Ja, ik heb wel iets met grote voertuigen. Als kind ging ik al naar open dagen van het leger en volgde ik de Dakar Rally op de voet.”
“Je kunt hier niet in rijden zonder te glimlachen”
Lochte bak langs pareltjes
Het is een mooi contrast. Het volle internationale leven – Renske wil het zeker niet hectisch noemen – als COO wordt verruild voor de rust op de meanderende dijk. Paardenbloemen, fietsers, schapen en kerktorens. Van dat laatste telt elk dorp er één. “Ik vind het heerlijk om te verdwalen in eigen gemeente. Die plaatsjes langs de Maas zijn echt charmant. Neem Megen of Ravenstein*, het leeft daar. Dat is gewoon genieten.” Ze maakt het mee vanuit haar bus. Die groen is. Lomp, met een stompe neus, ramen rondom en de originele rekken van de ME nog op het dak. Vijf man mogen erin, want meer gordels zijn er niet. Maar er is plek voor twintig. “Het trekt veel bekijks”, geeft Renske toe. “Mensen verwachten een flinke kerel met een baard achter het stuur, maar er stapt een klein vrouwtje uit. Dat zorgt vaak voor verbaasde blikken.”
Moderne hippie
Renske deelt de hobby met haar man Martijn. Ze toeren met z’n tweeën, met vrienden of familie. Hij mag zelfs wel eens rijden en samen zijn ze lid van de Dubbellucht Club** voor eigenaren van een voertuig met vier willen op één as. In plaats van twee. “Daar zijn niet veel vrouwen lid van”, knipoogt ze. “Maar het zo leuk om te cruisen in een gekke oude bus. Je kunt hier niet in rijden zonder te glimlachen.” Soms doen ze ook de ‘harde weg’ aan. Dan gaan ze op weg naar Best Kept Secret of een camping in de natuur. Met vrienden én een tent die ze aan de bus kunnen ritsen.
Een wereldverbeteraar in een bijzonder voertuig op weg naar een festival waar alles kan en mag. We gaan terug naar de jaren ’60. “Nu je het zo stelt, ben ik eigenlijk wel een moderne hippie”, concludeert Renske met een glimlach. “Maar serieus; ik vind dat mensen zich vaker belangeloos in zouden mogen zetten. Gewoon vanuit een bepaalde overtuiging. Daar wordt de wereld toch beter van?”
Oeverloos
Ze geeft zelf het goede voorbeeld. Natuurlijk in haar werk, maar ook in haar vrije tijd. Ze is bestuurslid van Stichting Oss Cultureel en vanuit die rol onder meer verantwoordelijk bestuurslid voor Theaterroute Oeverloos. “Dat is een theater wat om het jaar bij een ander Maasdorp neerstrijkt”, licht Renske toe. Zo is de cirkel weer rond.
*Renske haast zich toe te voegen: “Eigenlijk moet ik het steden noemen, want ze hebben stadsrechten. Hoe klein ook.”
**Ook voertuigen met een Mercedes of Hanomag chassis, motor en aandrijflijn zoals Setra, Hymer, Unimog, Orion of grotere voertuigen als de Kurzhauber, zijn van harte welkom. Eigenaren van busjes van de typen F20, F25, F30, F35, 2/306 en 2/307, de busjes met de bolle neusjes en voorwielaandrijving, zijn tevens welkom als lid van Dubbellucht.